top of page
bog-side-galleri2.jpg

Naturnationalparker og de store dyrs genkomst

1 ÅRS JUBILÆUMSRABAT: 20%

420 sider. Hardcover. RABATPRIS: 300,- kr. (normalpris: 369- kr.) inkl. forsendelse

MobilePay: 40 88 52 25. Husk at anføre din postadresse!

»Det er en pisseflot bog. Den er fuld af smukke fotos. Den er 400 sider tyk, og det er ikke en side for meget. Som forsker er det en fornøjelse at blive citeret. Man bliver simpelthen hjulpet igennem en fuldstændig opdatering i.f.t., hvor vi står med biodiversiteten i Danmark. Den starter med at begrunde naturhistorien i Danmark - hvorfor går det skidt - og tager det lange tidsperspektiv såvel som det korte. Udover at være dokumentarist er forfatteren også fotokunstner, sprogelsker og poet. Så hvis man lige står og tænker, at man mangler en julegave, så vil jeg anbefale Naturnationalparker og de store dyrs genkomst.« (Rasmus Ejrnæs, Radio4: Vildspor) 

»Et værk, der lægger et nyt og velformidlet lag på den naturforståelse, der ofte er alt for overfladisk i Danmark og Europa.« (Flensborg Avis) 

»Rune Engelbreth Larsen går i dybden med, hvorfor den danske natur har behov for store dyr som elge, bisoner, vildheste og krondyr, men også bævere, ulve og vildsvin, og vi får hele deres danmarkshistorie. Alt sammen illustreret med smukke fotos, tegninger og kort.« (Nordjyske Stiftstidende)

»Ønsker man at anskaffe sig ét værk, der både fortæller om Danmarks naturs historie, den forfærdelige forarmelse af den, der har fundet sted især i moderne tid, og hvad vi kan gøre for at genetablere et vildere naturdanmark (og derigennem også hjælpe med at afbøde klimakrisen), er Naturnationalparker og de store dyrs genkomst på mange måder bogen. Sjældent får man så mange informationer og betragtninger samlet i ét værk af potentielt så stor betydning ...« (Jens-André P. Herbener, forfatter og klimaekspert)

»Sproget er flydende, og bogen, der falder i tre dele, er fyldt med koncentreret viden. (...) Larsen er en dygtig formidler af det naturvidenskabelige stof og bogen er rigt og relevant illustreret. Projektet lykkes, og med bogen cementerer Rune Engelbreth Larsen sin position som en af nutidens betydningsfulde bidragydere i kampen for den biologiske mangfoldighed. (...) Bogen er pligtlæsning for enhver politisk og administrativ enhed i dette land, men bør også nydes af enhver, der bekymrer sig om den biologiske mangfoldigheds fremtid.« (Wilhelm Fabricius Lorenzen, Danmarks Vilde Natur)

»En billedrig bog fortæller om baggrunden for nødvendigheden af at udsætte store dyr.« (Naturguide.dk)

Hvorfor er der 15 naturnationalparker på vej i Danmark? Hvordan kan de bidrage til at imødegå landets historiske naturkrise? Hvad er er den naturhistoriske og kulturhistoriske baggrund for at genudsætte vildheste, elge og bisoner i dansk natur? Bliver naturnationalparkerne etableret på naturens præmisser, eller har naturdebattens kontrafaktiske påstande om 'dyrevelfærdsproblemer' og bagatelliseringen af naturkrisen presset politikerne til at underprioritere biodiversiteten? Disse og talrige andre spørgsmål besvares i bogen Naturnationalparker og de store dyrs genkomst, der udkommer medio juni, og som kan forudbestilles nu, hvis du gerne vil modtage den før den officielle udgivelsesdato.

Rune Engelbreth Larsen fortæller baggrundshistorien om de 15 naturnationalparker, der er på vej, og forklarer i kulturhistoriske tilbageblik såvel som aktuelle nedslag, hvorfor tømmerhugst skal ophøre, og hvorfor søer og vådområder genoprettes. Og hvordan de store dyr skaber variation og levesteder gennem deres fødesøgning, tramp, frøspredning og efterladenskaber, der er livsvigtige faktorer for talrige andre arters overlevelse. Men Naturnationalparker og de store dyrs genkomst ser også nærmere på, hvorvidt konkretiseringen af naturnationalparkerne kommer til at gavne natur og biodiversitet optimalt - eller hvorvidt der alligevel skrues ned for hensynet til biodiversiteten.  

I ord og billeder udfoldes desuden Danmarks naturhistorie og naturtilstand, og bogen belyser misforståelser om dyrevelfærd og fortæller historien om de tusinder af heste, der har levet vildt i dansk natur helt frem til 1800-tallet, og hvorfor udelivet året rundt både er godt for hestene og de andre arter, der får gavn af store dyr i naturnationalparkerne.

Endvidere fortælles historien om Danmarks 7 Store i billedrige natur- og kulturhistoriske portrætter: bison, bæver, elg, kronhjort, ulv, vildhest og vildsvin. Hvorfor og hvornår kom dyrene oprindeligt til Danmark efter istiden, og hvor mange årtusinder har de levet her, før de forsvandt? Hvordan er de vendt tilbage - og hvad er det for nøgleroller, de hver især spiller, og som kan bidrage til at få naturen på fode igen? Afslutningsvis foreslår forfatteren, hvor og hvordan vi kommer videre med vildere natur på naturligere præmisser i yderligere 15 naturnationalparker.

420 billedrige sider. Hardcover. 369 kr. inkl. forsendelse

MobilePay: 40 88 52 25. Husk at anføre din postadresse!

Læs forordet online

bottom of page