Vildheste i  Skindbjerglund & Rise Skov

Status 2020

Fotografen har ikke været forbi arealet endnu – her nogle andre Exmoor-vildheste fra Sydlolland (foto © Rune Engelbreth Larsen)

VILDHESTE. SKINDBJERGLUND & RISE SKOV, NORDJYLLAND (ca. 225 ha). NATURPROJEKT SIDEN 2019.

 

• Selvbærende natur uden fast tilskudsfodring. Fortsat tømmerhugst.

• Ejer og forvalter: Naturstyrelsen

• Vildhest: Exmoor Pony

• Vildhestebestand 2020: 20

I 2019 udsætter Naturstyrelsen Himmerland 20 vildheste (Exmoor) i en 225 hektar stor hegning, der omfatter styrelsens arealer i Skindbjerglund og nytilkøbte arealer i Rise Skov. Ved etableringen er projektet dermed det største vildhesteprojekt i Danmark.

I en pressemeddelse kan man bl.a. læse:

»En flok hårdføre heste af racen Exmoor er nu sat ud i et nyt statsligt naturområde ved Lindenborg Ådal, hvor de skal græsse året rundt. (...) Dele af det nyindkøbte område har været plantet til med juletræer, og her skal hestene nu hjælpe med at genskabe naturtypen overdrev, der er kendetegnet ved masser af blomster, sommerfugle og andre insekter. Der findes store mængder kalk i jordoverfladen, og derfor er området særligt velegnet til at udvikle meget artsrige insekt- og plantesamfund. I det eksisterende statslige område skal der også udlægges urørt skov over de kommende år.« (Naturstyrelsen Himmerland, 19.12.2019).

Rune Engelbreth Larsen (seneste opdatering: 19. december 2019)
Tak til Aage V. Jensen Naturfond og private givere for støtte til foto-ture og udarbejdelse af manuskript

• Rewilding i Danmark. En oversigt over mere selvbærende naturprojekter

STØT NATURZONEN.DK 

MOBILEPAY 40 88 52 25


ELLER KØB NATURFOTOS TIL DIN VÆG, MOBIL OG KROP HER


RUNE ENGELRETHS WEBSHOP ★ 

De etablerede onlinemedier vil gerne have mere gratis indhold, men vil samtidig tjene på den annoncetrafik, som ulønnede skribenter tiltrækker. Derfor går flere freelancere solo og skriver på egne eller fælles netmedier for at bevare den fulde ret over egne tekster og måske selv tjene lidt på webtrafikken — samtidig spares læsere for betalingsmure og forstyrrende annoncer.

Naturzonen.dk er en fri fugls annoncefri platform med særegne natur-vinkler, som du ikke finder i de etablerede medier, og du kan frit downloade alle sidens fotos til privat brug eller ikke-kommerciel brug på nettet. Naturzonen.dk er gratis, men ikke omkostningsfri, og har du råd og lyst, kan du hjælpe med at holde siden på vingerne. Det er tids- og ressourcekrævende at bidrage på kvalificeret vis til den naturpolitiske debat og beskrive og fotografere naturområder over hele landet. Naturzonen.dk forsøger begge dele, og du kan støtte ved at besøge forfatterens webshop Poliphilo — eller:

Du kan give forfatteren en håndsrækning og samtidig blive oplyst ved at købe bogen Danmarks genforvildede natur

Du kan støtte forfatteren og oplyse en større kreds ved at booke (eller få andre til at booke) forfatterens naturforedrag

NATURZONEN.DK er skrevet og fotograferet af Rune Engelbreth Larsen, der er idéhistoriker og forfatter til en række kulturhistoriske og politiske bøger, men i de senere år har beskæftiget sig mest med dansk natur, bl.a. i klummer og artikler, men også i bøgerne Danmark er en kvinde — på genopdagelse i den danske natur (2009), Den danske naturs genkomst (2014), Vildere vidder i dansk natur (2017) og Danmarks genforvildede natur (2020). 

Hvor ikke andet er anført, er al tekst og alle billeder på Naturzonen.dk © Rune Engelbreth Larsen

RUNE ENGELBRETH LARSEN | FACEBOOK | TWITTER | INSTAGRAM | YOUTUBE
 |

HUMANISME.DK | POLIFILO.DK | FORLAGET DANA |

 

TAK TIL AAGE V. JENSEN NATURFOND & PRIVATE GIVERE FOR STØTTE

TAK TIL KLOGE HOVEDER FOR RÅD OG VEJLEDNING