Vildheste og vildokser i Mols Bjerge

Status 2020

Vildokser på vej gennem terrænet i Mols Bjerge (foto © Rune Engelbreth Larsen)

VILDHESTE OG VILDOKSER. MOLSLABORATORIET, MOLS BJERGE (ca. 120 ha). NATURPROJEKT SIDEN 2016.

• Selvbærende natur uden tilskudsfodring

• Ejer og forvalter: Naturhistorisk Museum Aarhus

• Finansiering: Den Danske Naturfond

• Vildhest: Exmoor Pony

• Vildokse: Galloway Kvæg

• Vildhestebestand 2017: 12 • Vildoksebestand 2017: 13

• Vildhestebestand 2018: 18 • Vildoksebestand 2018: 22

• Vildhestebestand 2019: 27 • Vildoksebestand 2019: 32 

• Vildhestebestand 2020: 35 • Vildoksebestand 2020: 43 

Den 26. november 2016 udsætter Naturhistorisk Museum 12 vildheste (Exmoor Ponyer) fra Tyskland, alle hopper. De supplerer 13 vildokser (Galloway), der er blevet på arealet i forvejen (12 køer/kvier og en tyr). Alle de hidtidige indre folde nedlægges, og ét ydre hegn forbinder i stedet 120 af museets 150 hektar i Mols Bjerge. Den 13. juli 2017 udsættes en hingst, også fra Tyskland, men ikke fra samme flok som hopperne. 

»... en ny kurs for Molslaboratoriets arealer, som tager bestik af den udvikling, som er gang overalt i Europa, nemlig i retning af en vild, selvregulerende natur. Fænomenet kaldes rewilding, og det findes i mange udgaver, men bundlinjen er, at vi på Molslaboratoriet går fra landbrug til ren natur. Farvel til tilskudsordninger, farvel til vinterfodring af dyrene og farvel til de mange små hegninger. Til gengæld siger vi goddag til et mindre antal køer og vildheste, der selv må finde ud af, hvordan de vil leve på de særdeles varierede arealer, der fra nu af kun er omgivet af et enkelt yderhegn.« (Naturhistorisk Museum Aarhus: Rewilding Mols). 

26.11.2016: De 12 første vildheste er lige sluppet løs på Naturhistorisk Museum Aarhus' arealer i Mols Bjerge (foto © Rune Engelbreth Larsen)

I juli 2017 ankommer hingsten til vildhesteflokken i Mols Bjerge (foto © Rune Engelbreth Larsen)

På mindre end to år er vildhesteflokken mere end fordoblet til 27 heste ved udgangen af 2018 (foto © Rune Engelbreth Larsen)

Vildheste uden tilskudsfodring, Molslaboratoriet 2018 (foto © Rune Engelbreth Larsen)

Tilgangsvinklen er hands off bortset fra reaktiv regulering, hvilket i denne sammenhænge betyder, at dyr, der begynder at vise tegn på sult og energimangel, bliver taget ud. Og udviklingen af natur og biodiversitet monitoreres tæt af hensyn til en løbende videnskabelig evaluering.

Efter en anmeldelse får Naturhistorisk Museum besøg af Fødevarestyrelsen den 8. februar 2019 »mhp. at kontrollere dyrevelfærd for kreaturer og heste, som indgår aktivt i Naturhistorisk Museums rewildingsprojekt ved Molslaboratoriet«. Myndighederne har absolut intet at udsætte på projektets 59 dyr på 120 hektar: »Kontrollen gav ikke anledning til anmærkninger.«

Dermed har Danmarks mest ambitiøse projekt med selvbærende natur uden tilskudsfodring til fulde bestået prøven i.f.t. jura og dyrevelfærd. Ved indgangen til 2020 er bestanden af vildheste og vildokser steget til 78 dyr – og måske bliver vinteren 2019/2020 første år, hvor bestanden skal reguleres i større stil, end de få dyr, der hidtil er taget ud som følge af skader. I den usædvanligt vintermilde januar 2020 er der dog fortsat ikke tegn på manglende føde.

Rune Engelbreth Larsen (19. januar 2019)
Tak til Aage V. Jensen Naturfond og private givere for støtte til foto-ture og udarbejdelse af manuskript

Litteraturliste

Øvrige kilder: Oskar Liset Pryds Hansen, Naturhistorisk Museum

• Rewilding i Danmark. En oversigt over mere selvbærende naturprojekter

STØT NATURZONEN.DK 

MOBILEPAY 40 88 52 25


ELLER KØB NATURFOTOS TIL DIN VÆG, MOBIL OG KROP HER


RUNE ENGELRETHS WEBSHOP ★ 

De etablerede onlinemedier vil gerne have mere gratis indhold, men vil samtidig tjene på den annoncetrafik, som ulønnede skribenter tiltrækker. Derfor går flere freelancere solo og skriver på egne eller fælles netmedier for at bevare den fulde ret over egne tekster og måske selv tjene lidt på webtrafikken — samtidig spares læsere for betalingsmure og forstyrrende annoncer.

Naturzonen.dk er en fri fugls annoncefri platform med særegne natur-vinkler, som du ikke finder i de etablerede medier, og du kan frit downloade alle sidens fotos til privat brug eller ikke-kommerciel brug på nettet. Naturzonen.dk er gratis, men ikke omkostningsfri, og har du råd og lyst, kan du hjælpe med at holde siden på vingerne. Det er tids- og ressourcekrævende at bidrage på kvalificeret vis til den naturpolitiske debat og beskrive og fotografere naturområder over hele landet. Naturzonen.dk forsøger begge dele, og du kan støtte ved at besøge forfatterens webshop Poliphilo — eller:

Du kan give forfatteren en håndsrækning og samtidig blive oplyst ved at købe bogen Danmarks genforvildede natur

Du kan støtte forfatteren og oplyse en større kreds ved at booke (eller få andre til at booke) forfatterens naturforedrag

NATURZONEN.DK er skrevet og fotograferet af Rune Engelbreth Larsen, der er idéhistoriker og forfatter til en række kulturhistoriske og politiske bøger, men i de senere år har beskæftiget sig mest med dansk natur, bl.a. i klummer og artikler, men også i bøgerne Danmark er en kvinde — på genopdagelse i den danske natur (2009), Den danske naturs genkomst (2014), Vildere vidder i dansk natur (2017) og Danmarks genforvildede natur (2020). 

Hvor ikke andet er anført, er al tekst og alle billeder på Naturzonen.dk © Rune Engelbreth Larsen

RUNE ENGELBRETH LARSEN | FACEBOOK | TWITTER | INSTAGRAM | YOUTUBE
 |

HUMANISME.DK | POLIFILO.DK | FORLAGET DANA |

 

TAK TIL AAGE V. JENSEN NATURFOND & PRIVATE GIVERE FOR STØTTE

TAK TIL KLOGE HOVEDER FOR RÅD OG VEJLEDNING